Odżywianie komórkowe – dieta, która odmładza 1

Dieta kojarzy się z odchudzaniem, chociaż jest to pojęcie oznaczające ogólnie sposób odżywiania się i nie zawsze musi doprowadzić do spadku masy ciała. Może być wręcz przeciwnie. Dobrze dobrana, zrównoważona dieta pozwoli na zachowanie wysokiej sprawności, zapewni dobre samopoczucie i obok higieny umysłu oraz aktywności fizycznej jest jednym z filarów anti-agingu.

Dieta, Odchudzanie, Odżywianie komórkowe

Ambro/FreeDigitalPhotos.net

Każdy z nas posiada jakieś nawyki żywieniowe. Jesteśmy przyzwyczajeni do spożywania produktów wysoko przetworzonych, redukując jednocześnie ilość składników naturalnych. Nawet jeśli zwracamy uwagę na zawartość naszego talerza i staramy się jeść zdrowo, to nie znaczy, że w sposób właściwy odżywiamy nasz organizm. Najlepszym miernikiem jakości odżywiania jest zapadalność na choroby cywilizacyjne, a statystyki są tu nieubłagane.

Jałowa dieta przyczyną chorób

Na czoło wysuwają się choroby serca i układu krążenia, które dotykają ludzi w coraz młodszym wieku. Przyczyną jest długotrwały niedobór witamin i innych składników odżywczych, który prowadzi do nieprawidłowej funkcji komórek budujących mięsień sercowy i układ krwionośny. W ten sposób te najbardziej mechanicznie aktywne organy naszego ciała ulegają przyśpieszonemu starzeniu się. Efektem jest arterioskleroza, czy stany spazmu prowadzące do nadciśnienia tętniczego i niewydolnej pracy serca.

Podobnie ma się sprawa z przyczynami innych współczesnych chorób rozprzestrzeniających się w społeczeństwach rozwiniętych, jak choćby cukrzyca czy osteoporoza.

Medycyna Komórkowa – nowe spojrzenie na człowieka

Matthias Rath, Medycyna KomórkowaAutorem tego odkrycia jest niemiecki lekarz i naukowiec dr Matthias Rath, twórca Medycyny Komórkowej, który udowodnił, że większość chorób chronicznych rozwija się na skutek długotrwałego niedoboru specyficznych mikroelementów w komórkach naszego ciała i jako takim można im zapobiec.

W odróżnieniu od medycyny konwencjonalnej, która koncentruje się na funkcji organów i usuwaniu symptomów chorób, Medycyna Komórkowa otwiera szansę szeroko zakrojonej opieki zdrowotnej. Celem tej nowej gałęzi wiedzy jest wyeliminowanie chorób przez identyfikację ich źródeł (nie tylko symptomów) na poziomie najmniejszej jednostki funkcjonalnej naszego ciała – komórki. Najczęstszą przyczyną nieprawidłowej funkcji milionów komórek budujących nasze organy i cały organizm, prowadzących do zmian chorobowych, są właśnie chroniczne niedobory niezbędnych składników odżywczych takich jak: witaminy, minerały, pierwiastki śladowe, aminokwasy.

Podejście do człowieka na poziomie komórkowym potwierdzają także badania prowadzone przez prof. Dr Bruce Liptona (University of Wisconsin, Stanford University Medical Center). Wykazał on bowiem, że każda komórka ciała jest samodzielnym żywym organizmem, który może znakomicie funkcjonować poza systemem przystosowując się do nowych warunków. Ma ona umiejętność "wyczucia" pożywienia i przemieszczenia się w jego kierunku. Potrafi także rozpoznać toksyny i drapieżców oraz podjąć w związku z tym stosowne działania. Innymi słowy jest inteligentnym organizmem, który wybiera właściwe reakcje zapewniające przeżycie.

Dodatkowo, Lipton wykazał, że środowisko, w którym komórka się znajduje, decyduje o jej roli i zadaniach. Ponadto, determinuje ono sposób komunikacji z otoczeniem, a także, co ma niebagatelne znaczenie, wyznacza kierunek dalszego rozwoju! To ostatnie odkrycie eliminuje przypadkowość ewolucji na rzecz przemyślanego dostosowania się do nowych warunków. Ostatecznym potwierdzeniem tej tezy są wyniki badań brytyjskiego biologa molekularnego dr Johna F. Cairnsa (Imperial Cancel Research Fund Laboratories w Oxfordzie).

Odżywianie Komórkowe – dieta do rewizji

Powracając do skali makro – ciało człowieka jest organizmem wielokomórkowym, w którym w toku ewolucji wykształciły się wyspecjalizowane grupy komórek tworząc tkanki i organy. Nadal jednak, każda tkanka i każdy organ składa się z samodzielnych, żywych organizmów realizujących podstawowe funkcje życiowe.

Odżywianie komórkowe, dieta

rakratchada torsap/FreeDigitalPhotos.net

Takie rozumienie funkcjonowania organizmu człowieka prowadzi do wniosku, że do prawidłowego działania całego organizmu, czyli ponad 70 miliardów komórek potrzebne jest odżywienie go na poziomie komórkowym, co postuluje Medycyna Komórkowa. W tym miejscu na scenę wkracza Odżywianie Komórkowe.

Polega ono na dostarczeniu wszelkich niezbędnych składników odżywczych w optymalnych proporcjach i ilościach do każdej komórki naszego ciała. Kluczowe są tu słowa: "optymalne ilości i proporcje", gdyż wobec tego, co do tej pory zostało powiedziane kryje się w nich rozumienie praw rządzących życiem i zdrowiem komórek.

Wydaje się więc, że aby stosować Odżywianie Komórkowe wystarczy tylko spojrzeć w tabele i wybrać sobie odpowiednie składniki posiłków, dzięki czemu nasz organizm otrzyma wszystko to, czego potrzebuje.

Okazuje się, że nie jest to takie proste. Trzeba uświadomić sobie dwie rzeczy:

  1. Zawartość składników odżywczych w warzywach i owocach zmniejszyła się od 20 do 50% (wg różnych źródeł) w ciągu ostatnich 50 lat. Oznacza to, że żeby zaspokoić potrzeby naszego organizmu musielibyśmy znacząco zwiększyć swoje porcje pożywienia. Winę za ten stan ponoszą metody nawożenia, przedwczesne zbiory plonów, odległy transport, zbyt długie przechowywanie i modyfikacje genetyczne.
  2. Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje dziennie 13 witamin bez których organizm nie przyswoi ok. 70 składników mineralnych, do tego 21 aminokwasów z czego 8 musi być dostarczonych z pożywieniem. A to oznacza, że nasza dieta nie może składać się przypadkowych połączeń składników.

Wniosek nasuwa się sam: konieczne jest znalezienie odpowiedniego źródła substancji odżywczych, które uzupełnią to, czego nie zawiera nasza dieta. Naturalnym rozwiązaniem jest odpowiednia suplementacja, która będzie bezpieczna i zaspokoi potrzeby naszego organizmu w sposób opisany w punkcie 2 sprawiając, że odżywianie komórkowe stanie się faktem.

Odżywianie komórkowe, suplementy diety, BOMK

posterize/DigitalPhotos.net

Jednak i tu można wpaść w pułapkę. Często popełnianym błędem jest suplementacja z użyciem tylko wybranych minerałów. Wynika to z niewłaściwego zrozumienia ich roli w organizmie. Przede wszystkim nie są to leki, choć w ten sposób właśnie stosowane są preparaty minerałowe. W efekcie następuje nierównowaga z powodu złamania drugiego postulatu i, w najlepszym wypadku, zaaplikowany składnik zostanie wydalony z organizmu nie wyrządzając szkód.

Nutriceutyki, czy suplementy diety?

W świetle przedstawionych powyżej postulatów, nasz organizm potrzebuje tzw. nutriceutyki, zwane także żywnością funkcjonalną. Odróżnia się ona od tradycyjnych suplementów diety tym, że poza wartościami odżywczymi ma za zadanie wywierać dobroczynny wpływ na ludzki organizm poprzez np. wzmocnienie układu odpornościowego, obniżenie poziomu cholesterolu, obniżenie ciśnienia, itp.

W przypadku suplementów diety należy zwrócić uwagę także na ich pochodzenie. Medycyna Komórkowa w tym względzie nie pozostawia złudzeń: substancje syntetyczne stwarzają zagrożenie dla zdrowia. Wynika to z faktu, że nie są one naturalnym składnikiem środowiska i organizm ich nie zna, w związku z czym nie ma możliwości adaptacyjnych. To tłumaczy fakt, dlaczego farmaceutyki mają tak wiele działań ubocznych. Zgodnie z numerem Journal of the American Medical Association z 15 kwietnia 1998 roku, śmiertelne efekty uboczne farmaceutyków stały się czwartą z kolei przyczyną śmierci w uprzemysłowionym świecie.

Dieta, Odżywianie komórkowe, żywność funkcjonalna

Ambro/FreeDigitalPhotos.net

Dlatego żywność funkcjonalna ma tu szersze zastosowanie, choć i w tym przypadku nie zapominajmy o jej pochodzeniu. Ze względu jednak na rolę, jaką żywność pełni w naszym życiu, jest ona siłą rzeczy bardziej zrównoważona niż spreparowane zestawy tych, czy innych minerałów w postaci suplementów. Dobrym przykładem mogą być tu nutriceutyki oparte na wyciągach ziołowych.

Odżywianie komórkowe receptą na zdrowie

Droga zatem jest jedna: należy postawić na odżywianie komórkowe z wykorzystaniem żywności funkcjonalnej lub naturalnych suplementów diety spełniających drugi w wymienionych wyżej punktów. Zadbajmy o to, żeby taka dieta stała się czyś naturalnym, co przychodzi z łatwością i nie wymaga szczególnych zabiegów. Może łatwiej będzie zrozumieć konieczność włączenia idei, jaką jest Odżywianie Komórkowe do stylu życia, kiedy zastosujemy zalecenie Hipokratesa: "Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem".

Powstaje pytanie: jak zapewnić sobie odżywianie komórkowe, skoro wciąż odżywiamy się tą samą drogą? Większość dostępnych programów realizuje postulaty tego sposobu odżywiania poprzez dostarczenie w pożywieniu wszystkich podstawowych mikroskładników odżywczych. W ten sposób organizm otrzymuje to, czego potrzebują komórki. Stąd nazwa. Nie odbywa się to jednak na poziomie komórkowym.

O rzeczywistym odżywianiu komórkowym, na poziomie pojedynczych komórek możemy mówić w przypadku nutriceutyków zawierających Kompleks Bio-Organo-Mineralny (BOMK). Łączy on bowiem w jednej molekule białko naturalnej komórki macierzystej Haloarcula marismortui i składników odżywczych potrzebnych do funkcjonowania każdej komórki naszego organizmu. Poruszamy się tu na poziome mikroświata, w którym cząsteczki BOMK są bezpośrednio wchłaniane do wnętrza komórek organizmu. W ten sposób eliminuje się ryzyko utraty substancji odżywczych występujące w tradycyjnym odżywianiu. Jak dotąd, jest to jedyne tego typu rozwiązanie na świecie.

Czy możliwa jest zdrowa dieta?

Wobec wymienionych wcześniej obwarowań rodzi się pytanie: Czy zatem w dzisiejszych czasach możliwa jest zdrowa dieta, która zapewni wszystkie niezbędne składniki do długiego i zdrowego funkcjonowania organizmu? Odpowiedź jest twierdząca. Wystarczy wyeliminować z pożywienia substancje toksyczne (barwniki, konserwanty, aromaty, itp.), zminimalizować udział produktów wysoko przetworzonych i pamiętać, jak ważne jest odżywianie komórkowe dobierając żywność funkcjonalną wzbogacającą nasze pożywienie w składniki odżywcze i oddziałującą prozdrowotnie na nasz organizm.

Chcesz dowiedzieć się jakie nutriceutyki spełniają wszystkie postulaty odżywiania komórkowego? Skontaktuj się ze mną –>kontakt

Zapraszam do komentowania, lajkowania i udostępniania tego wpisu.

Odżywianie komórkowe – dieta, która odmładza data modyfikacji: 29-04-2017 autor Paweł Byczuk

One comment on “Odżywianie komórkowe – dieta, która odmładza

  1. Odpowiedz Marek T. Maj 22,2016 20:32

    świetny artykuł.
    Jeśli mamy być zdrowi nasz organizm musi mieć wszystkie minerały, witaminy, aminokwasy i niektóre tłuszcze na odpowiednim poziomie. Ale trzeba pamiętać, że składamy się w ok 70% z wody i to musi być podstawa 🙂 Pozdrawiam, Marek.

Na pewno masz jakieś przemyślenia. Skomentuj artykuł!